• تغییر رویکرد پژوهشکده بیمه به صنعت بیمه
       درنشست مشترک پژوهشکده بیمه با شرکت بیمه سینا مطرح شد:
      تغییر رویکرد پژوهشکده بیمه به صنعت بیمه

      در نشست مشترک پژوهشکده بیمه با شرکت بیمه سینا ، موضوع آموزش به عنوان مهم ترین عامل گسترش بیمه و ارتقای کیفیت خدمات رسانی مطرح شد.
      به گزارش روابط عمومی پژوهشکده بیمه ، در این جلسه که در دفتر مدیرعامل شرکت بیمه سینا برگزار گردید بر نقش پژوهشکده به عنوان بازوی صنعت بیمه تاکید شد. در آغاز این نشست مدیرعامل بیمه سینا گفت: برای این که بتوانیم در حوزه فعالیت خود موفق باشیم باید چند موضوع مهم را محور کارهای خود قرار دهیم . یکی از این موضوعات بحث آموزش و ارتقای سطح علمی بازاریابان و نمایندگان است. آنها نمایندگان فروش خدمات همه رشته های بیمه ای و پیشقراولان صنعت بیمه در ارتباط با اقشار مختلف جامعه هستند. اگر ما در ارتقای سطح علمی آنها تلاش نکنیم در توسعه صنعت بیمه هم موفق نخواهیم بود.
      دکترصفرخانلو ادامه داد: هر روز شرکت های بیمه مبلغی معادل قیمت یک هواپیما بابت هزینه صدمات جانی می پردازند که باید برای حل این مشکل مطالعات اساسی صورت گیرد وبرای پیشگیری از آن شاخص ها و فیلترهای دقیق وفنی خاص در نظر گرفته شود.
      وی افزود: بحث توسعه صنعت بیمه در همه سطوح جامعه و فرهنگ سازی برای بهره وری بیشتر آن باید به صورت یکسان وعادلانه برای همه شرکت های بیمه انجام شود.
      مدیرعامل بیمه سینا با بیان این که ما در صنعت بیمه با چالش های زیادی روبه رو هستیم گفت: به عنوان مثال ؛ اکثر نمایندگان صنعت بیمه فقط بر بیمه اتومبیل تمرکز کرده و از سایر رشته ها غافل شده اند.
      وی ادامه داد: استاندارد سازی آموزش کارشناسان صنعت بیمه، جلوگیری از مغفول ماندن دپارتمان‌های محاسباتی و اکچوئری بیمه، بحث حقوقی، مالی وسرمایه گذاری و همچنین تغییر ساختار نظارتی حاکم از سوی بیمه مرکزی جمهوری اسلامی ایران با توجه به افزایش شرکت های بیمه با همراهی پژوهشکده بیمه در خصوص اجرای تغییر ساختار باید مورد توجه قرار گیرد.
      دکترصفر خانلوافزود: مطالعه و پژوهش تنها راه شناسایی عوامل عدم رشد صنعت بیمه در بیشتر استان های کشوراست و باید دلیل این امر مشخص شود. زیرا در حال حاضر 45 تا 50 در صد پرتفوی صنعت بیمه به استان تهران اختصاص دارد که این موضوع اصلا خوشایند نیست .
      مدیر عامل شرکت بیمه سینا گفت: باید برای حل این مشکل و خروج از وضعیت ارائه تک محصولی خدمات بیمه ای چاره ای اندیشید . بر همین اساس حرکت پژوهشکده بیمه به سمت چاپ مقالات، نشریات، کتاب های کاربردی برای توسعه فرهنگ بیمه ای در همه سطوح بسیار ضروری و مورد نیاز است .
      وی در ادامه اظهار کرد: انجام مطالعات فنی توسط پژوهشکده بیمه در خصوص بیمه های درمان و اتومبیل با توجه به جایگاه این دو رشته در بین افراد جامعه، حمایت از شرکت های بیمه در مقابل جریان هایی همچون بیمه درمان تکمیلی بازنشستگان بیمه دی باید در دستور کار قرار گیرد.
      رئیس پژوهشکده بیمه هم در ادامه این نشست افزود: امکانات پژوهشکده مانند نیروی انسانی، فضای تخصصی آموزشی و ارتباط با دانشگاه ها به عنوان ظرفیت های موجود صنعت بیمه برای تعامل، همکاری و پاسخگویی مناسب به مسائل شرکت های بیمه هستند.
      دکتر سید احمد قاسمی با اشاره به تغییر رویکرد پژوهشکده بیمه مرکزی به پژوهشکده صنعت بیمه اشاره کرد و گفت: باید با اجرای برنامه های جدید در همه استان های کشور برای توسعه فرهنگ بیمه ای و افزایش فعالیت شرکت های بیمه جهت شکوفایی صنعت بیمه تلاش کنیم.
      دکتر قاسمی از شروع دو ماموریت جدید پژوهشکده بیمه خبر داد و گفت: صنعت بیمه باید برای آموزش کارکنان خود در همه سطوح( کارشناسان، مدیران و نمایندگان ) منابع خاص خود را داشته باشد.
      وی در پایان خاطرنشان کرد: از زمان شروع به کار پژوهشکده تا کنون 130 عنوان کتاب کاربردی از سوی گروه مولفان این پژوهشکده تالیف شده که این امر باید با کمک گرفتن از نیروهای برجسته و خبره از سوی شرکت های بیمه با نگارش کتب کاربردی به زبانی ساده دنبال شود.

      منبع خبر : پژوهشکده بیمه - 
      ذخیره شده توسط : فاطمه فلاح 04 تیر 1392 ساعت 14:40:40  خوانده شده: 934  نمایش چاپی