• افزایش تقاضای بانک ها برا ی ورود به بازار بیمه

      خانم حسینی - سایت آیین- موضوع افزایش شرکت های بیمه و وجود ظرفیت 85 درصدی بازار بیمه در کشور برای ورود شرکت های جدید بیمه‌ای مدتی است که توسط بیمه مرکزی جمهوری اسلامی ایران مطرح می‌شود. اما آنچه تاکنون مشاهده شده است ایجاد شرکت‌های بیمه‌ای وابسته به بانک‌ها و افزایش تقاضای بانک‌ها برای تاسیس شرکت بیمه است. این موضوع از آن جهت حائز اهمیت است که با ورود شرکت‌های بیمه‌ای وابسته به بانک‌ها به دلیل تضمینی که بانک از مشتریانش در ازای ارائه تسهیلات درخواست می‌کند آیا باعث ایجاد انحصار در صنعت بیمه می‌شود یا خیر؟ بدین منظور گفتگویی را با پرویز خسروشاهی معاون طرح و توسعه بیمه مرکزی ترتیب دادیم که در ذیل می‌خوانید:

      معاون طرح و توسعه بیمه مرکزی جمهوری اسلامی ایران، معتقد است اگر قرار است بازار بیمه رقابتی بشود نباید مانعی برای ورود و خروج شرکت های بیمه به آن وجود داشته باشد چرا که وجود چنین موانعی یکی از عوامل اصلی ایجاد و یا حفظ انحصار در بازارهاست. وی این مطلب را یک اصل اولیه و بدیهی در بازار رقابتی دانست و اظهار داشت: در این ارتباط صحبت از تعداد مورد نیاز و یا مطلوب شرکتهای بیمه موضوعی سیاستی و راهبردی نبوده و صرفاً جنبه احتجاجی دارد. بنابراین برای بیمه مرکزی تعداد شرکتهای بیمه مهم نیست بلکه تسهیل ورود به بازار و یا خروج از آن مهم است تا زمینه نیل به بازار نسبتاً رقابتی و نهایتاً توسعه بازار فراهم آید. اما به دلیل اینکه صنعت بیمه در کشور ما در وضعیت شبه‌انحصاری قرار دارد روشن است که با تسهیل فرآیندهای ورود و خروج به بازار بیمه، تعداد ورودی به بازار بیش از خروجی از آن خواهد بود. با این حال خسروشاهی اعمال ضوابط نظارتی و احتیاطی برای تأسیس شرکتهای بیمه را الزامی می‌داند و معتقد است ورود شرکت‌های جدید به بازار بیمه، نباید سلامت بازار را به ویژه از جهات رقابتی و حمایت از بیمه‌گذار خدشه‌دار سازد چرا که این نوعی نقض غرض خواهد بود. 
      وی درخصوص تاسیس شرکت بیمه توسط متقاضیانی که از سهامداران بانک ها هستند گفت: این موضوع به لحاظ منطقی در مرحله تاسیس اشکالی ندارد همانگونه که امروزه دهها و بلکه صدها شرکت بیمه وابسته به بانک ها (و نه صرفاً با سهامداری بانک ها) در دنیا فعالیت می‌کنند. اما اگر بانک به عنوان سهامدار شرکت بیمه، مشتریان خود را وادار به خرید بیمه‌نامه از شرکت بیمه‌ای که در آن سهامدار است بکند باعث به وجود آمدن انحصار در بازار شده و شرایط رقابتی در بازار دچار اخلال می‌شود و مشکلاتی در این زمینه در بازار بیمه ایجاد خواهد شد.
      معاون طرح و توسعه بیمه مرکزی اشاره کرد: راه حل جلوگیری از بروز چنین مشکلاتی ممانعت از تأسیس اینگونه شرکتها نیست بلکه راه حل درست این مسأله نظارت قوی بر عملکرد چنین مؤسساتی و مهمتر از آن نظارت جدی بر عملکرد بانکهای سهامدار آنها از سوی نهادهای نظارتی ذیربط نظیر بانک مرکزی از یکسو و شورای رقابت از سوی دیگر است. وی به قانون سیاست های کلی اصل 44 اشاره کرد و اظهار داشت: یکی از وظایف اصلی و خطیر شورای رقابت این است که کلیه فعالیتهای بنگاههای اقتصادی را پایش نماید تا بنگاههای اقتصادی از جمله بانکها دست به اقداماتی که منجر به انحصار در بازارها می‌شود نزنند.
      وی در توضیح این مطلب افزود: در کشور ما سالانه نزدیک 30 هزار نفر در تصادفات رانندگی جان خود را از دست می‌دهند اما این باعث نشده که کسی خواهان توقف توسعه در بخشهای خودروسازی و حمل و نقل کشور شود. بنابراین منطقی نیست که به دلیل احتمال ایجاد انحصار از قبل تأسیس مؤسسات بیمه‌ای که بخشی از سهام آنها متعلق به بانکهاست مانع تأسیس آنها شویم. ما بجای آنکه گسترش فعالیتهای اقتصادی و ورود عناصر دارای توان مالی بالا به بخشهای اقتصادی از جمله بخش بیمه را محدود کنیم مناسب‌تر است که نهادهای نظارتی‌مان‌ چون شورای رقابت، بانک مرکزی و بیمه مرکزی را متناسب با توسعه و تحول کمی و ساختاری فعالیتهای اقتصادی تقویت و تجهیز نمائیم.

       


      منبع خبر : بیمه آنلاین - 
      ذخیره شده توسط : 18 تیر 1390 ساعت 09:26:17  خوانده شده: 1266  نمایش چاپی