• پیر صنعت بیمه درگذشت

       دکتر محمود عادل سبزواری نویسنده و استاد برجسته «ریاضیات بیمه» که شاگردان او از وی به پیر صنعت بیمه یاد می کردند دارفانی را وداع گفت.
      --------------------------------------------------------------------------------

      بینا- دکتر محمود عادل سبزواری نویسنده و استاد برجسته «ریاضیات بیمه» که شاگردان او از وی به پیر صنعت بیمه یاد می کردند دارفانی را وداع گفت.
      شادروان محمود عادل سبزواری متولد۱۲۹۴ است وی در رشته تاریخ و جغرافیا دکترا گرفت و به زبانهای عربی، فرانسوی، انگلیسی و... تسلط کامل داشت.
      «لغتنامه قرآن کریم» عنوان کتابی در شش جلد - «بیمه های زندگی فرانسوی» و «بیمه های زندگی آمریکایی» و «مجمع البحرین» و «نهج البلاغه» ودوازده سال پیش از این نیز «لغتنامه قرآن کریم» را در یک جلد تألیف و منتشر کرده بود.
      زندگینامه اجمالی مرحوم محمود عادل سبزواری
      پس از سپری شدن دوره کودکی، مادربزرگ مادری محمود که در تهران می زیست، سرپرستی او رابه عهده گرفت و او را به مدرسه فرستاد. محمود که زندگی سختی را پشت سر گذاشته بود، با سختکوشی خود به تحصیل علوم روز پرداخت و در تمام دوران تحصیل، از موفق ترین شاگردان و سرآمد دیگران بود. وی در سال 1310 برای ادامه تحصیل در رشته ریاضی، به دانشسرای مقدماتی تهران رفت. در سال 1313 برخلاف میل خود، رشته تاریخ و جغرافیا را برگزید و سه سال بعد از دانشگاه تهران فارغ التحصیل شد. پس از آن به همدان رفت و یک سال به تدریس در آموزش و پرورش پرداخت. سپس به خدمت سربازی فراخوانده شد و یک سال در دانشکده افسری دوره آموزش های نظامی را فراگرفت و یک سال باقیمانده را با درجه ستواندومی آغاز کرد. از خدمات برجسته وی در این دوره، تدریس خواندن و نوشتن به روش ساده به سربازان و آموزش فنون نظامی به آنان بود.  رابطه دوستی او با شفیق که مدیر کل اداره هواپیمای کشوری بود، باعث شد وی را به کارگزینی آن اداره منصوب کند.
      عادل سبزواری از سال 1323 تا سال 1326 در آن اداره کار کرد و پس از استعفا از این شغل، به پیشنهاد فردوست به مدت پنج سال در اداره چاپخانه روزنامه کیهان به کارهای فرهنگی پرداخت. در سال 1331 که آقای شفیق شرکت هواپیمایی پارس را تأسیس کرد، از عادل سبزواری دعوت کرد جهت امور حسابداری آن شرکت همکاری کند که این همکاری سه سال ادامه یافت. با تأسیس شرکت بیمه ملی توسط احمد شفیق، محمود عادل برای نخستین بار وارد امور و کارهای بیمه ای شد و از سال 1335 تاکنون بیش از نیم قرن است که بیشترین خدمات استاد عادل در این زمینه بوده و در شش شرکت بیمه، متصدی بیمه عمر بوده است. علاوه بر این در مدارس و دانشگاههای مختلف از جمله دانشگاه علامه طباطبایی و شرکت بیمه اکو به تدریس دروس بیمه ای پرداخته و صدها شاگر و دانشجو را تربیت کرده است که متصدیان و مسئولان فعلی امور بیمه از جمله شاگردان او هستند. تدریس دروس بیمه ای به زبان انگلیسی در بیمه اکو، باعث بروز و ظهور لیاقت وی به درجه استادی شد و شاگردان این استاد فاضل را دکتر صدا میزدند. از جمله بزرگترین خدمات استاد به صنعت بیمه کشور، ارائه نظریه معروف تغییر «بیمه عمر و حساب پس انداز» به «بیمه زندگی و بازنشستگی» است که مورد تأیید مجامع علمی بیمه های اروپا نیز بود.. در سال 1373 شرکت بیمه ایران و در سال 1375 شرکت بیمه دانا و سپس بیمه مرکزی ایران این طرح پیشنهادی را با همکاری استاد عادل به اجرا نهادند.
      استاد عادل سبزواری با توجه به این خدمات ارزشمند و تألیفات و ترجمه های متعدد در زمینه بیمه، در سال 1384 به عنوان استاد برجسته «ریاضیات بیمه» شناخته شد. تحقیق و پژوهش و تدوین آثار، تنها دل مشغولی فعلی این استاد بزرگ است که اینک در آستانه 93سالگی هنوز دست از آنها نکشیده است. وی که به سه زبان عربی و انگلیسی و فرانسوی تسلط کامل دارد، زبان های عربی، عبری، آلمانی و انگلیسی را بدون استاد و مدرسه فراگرفته است. این امر از او مترجمی لایق و شایسته ساخته است. ترجمه و تألیف آثاری ارزشمند در دو رشته «صنعت بیمه» و «علوم قرآن» از جمله فعالیتهای علمی و ارزنده این استاد است که هر کدام بر تبحر وی در این دو زمینه دلالت دارد. برخی از این آثار عبارتند از:
      - الف) در زمینه بیمه:
      - ترجمه ریاضیات بیمه زندگی، از فرانسوی به فارسی؛
      - ترجمه ریاضیات بیمه زندگی، از انگلیسی به فارسی؛
      - فرهنگ لغات بیمه، فارسی به انگلیسی، به چاپ رسیده است ؛
      - قواعد اکتوئوی، شامل مباحث بنیادی و اساسی در زمینه بیمه، چاپ بیمه ایران؛
      - ترجمه کتاب پس انداز، از نویسنده آمریکایی، از انگلیسی به فارسی، چاپ سازمان تأمین اجتماعی؛
      - محاسبات فنی بیمه عمر (بیمه های زندگی)، چاپ بیمه مرکزی ایران
      - راهی نو برای تعیین حق بیمه، که در این کتاب ارزش های واگذاری انواع بیمه های زندگی و مستمری با استفاده از رایانه آمده است،

      وی از جمله اساتید به نام مؤسسه آموزش عالی بیمه اکو بود و دروس بیمه را در این مؤسسه به زبان انگلیسی تدریس میکرد.

      مرکز خبری بانک و بیمه درگذشت این استاد بزرگوار را به بازماندگان آن مرحوم به خصوص یادگار وی در صنعت بیمه تسلیت عرض می کند.



      منبع خبر : خبرگزاری بیما - 
      ذخیره شده توسط : 26 مرداد 1390 ساعت 09:20:37  خوانده شده: 1285  نمایش چاپی