• عوامل موثر در وضعیت مطلوب تحول سازمانی/الویت های حرکت به سمت تحول ساختار سازمانی شرکت های بیمه
      در گفتگو با سعید صحت کارشناس بیمه مطرح شد:
      عوامل موثر در وضعیت مطلوب تحول سازمانی/الویت های حرکت به سمت تحول ساختار سازمانی شرکت های بیمه

      امروزه شرکت های بیمه دولتی به سمت خصوصی شدن پیش رفتند و نباید انتظار داشت که خدمات رسانی این شرکت ها به شکل دولتی انجام گیرد/بیمه ها به دنبال مهندسی محصولات جدید بیمه ای باشند مانند بیمه عمر و رشته های دیگر که با استقبال مردم مواجه باشد،هم چنین از جو سنتی فاصله گرفته و به سمت تغییر رو آورده شود.

      دکتر سعید صحت عضو هیئت علمی گروه آموزشی مدیریت بازرگانی و بیمه دانشگاه علامه طباطبایی در گفتگو با خبرنگار ریسک نیوز در پاسخ به اینکه شرکت های بیمه در ایران چقدر توانستند به سمت الگوهای جدید تحول در ساختار سازمانی حرکت کنند گفت:

      وضعیت مطلوب در تحول سازمانی شرکت های بیمه دارای چند نکته مهم است:شرکت های بیمه شرکت های خدماتی هستند و باید خدمات مناسب را در قبال حق بیمه دریافتی به مشتریان ارائه دهند.این شرکت ها مانند شرکت های تولیدی نیستند که ماشین آلات خاصی داشته باشند،به همین دلیل در این شرکت ها به افراد آموزش دیده نیازمند است که در خدمت رسانی به مشتریان مؤثر واقع گردد.در اینجا سازمان باید به گونه ای عمل کند که به سمت عدم تمرکز پیش رود و تفویض اختیار نماید و کار را به افراد ماهر و به دنبال یادگیری واگذار نماید.

      وی در پاسخ به اینکه الویت های حرکت به سمت تحول در ساختار سازمانی شرکت های بیمه چیست گفت:امروزه در شرکت های بیمه باید از تکنولوژی اطلاعات (IT) نهایت استفاده را کرد و کاغذبازی های اداری تا حد ممکن کاهش یابد و از طرف دیگر خدمات افزایش یابد و در خدمت رسانی،دقت و سرعت عمل مهم است.پس باید بروکراسی و کاغذبازی کاهش یابد و سازمان به سمت ساختاری پیش رود که حداکثر کارایی را داشته باشد و منسجم ومنظم عمل کند.

      وی افزود:هنر شرکت های بیمه این است که وقتی بیمه نامه صادر شد و حق بیمه دریافت شد و خسارتی پیش آمد،دقیق و سریع مورد بررسی قرار گیرد و شرکت های بیمه پاسخگوی خسارت باشند.اصولا در شرکت ها باید سعی شود بهبود مستمر داشت که ژاپنی ها از آن به کایزن یاد می کنند: "اثربخشی بیشتر به دنبال کارایی بیشتر".

      وی در ادامه گفت:باید روح تعهد در گروه کاری تقویت شود و مهارت کار گروهی افزایش یابد و فضای خوبی با استفاده از فرهنگ سازمانی خوب ایجاد شود.افراد باید با در نظر گرفتن اخلاق حرفه ای کار کنند،سازمان ها هم باید به دنبال این باشند که اخلاق و مسئولیت های اجتماعی افراد را در نظر بگیرند.

      وی در پاسخ به اینکه نقش رقابت بیمه ها در متحول شدن ساختار سازمانی چقدر تاثیرگذار است گفت:امروزه شرکت های بیمه دولتی به سمت خصوصی شدن پیش رفتند و نباید انتظار داشت که خدمات رسانی این شرکت ها به شکل دولتی انجام گیرد.

      وقتی شرکت ها خصوصی می شوند باید اصل "مشتری مداری" مدنظر قرار گیرد و همینطور شرکت های بیمه در عرصه رقابت باید  با نوآوری و خدمات متناسب با نیاز مشتری به رقابت سالم بپردازند.

      وی در پاسخ به اینکه روند حرکت شرکت های بیمه چگونه است تصریح کرد:شرکت های بیمه سعی کردند سودآوری را زیاد کنند و با تجربه های زیادی رو به رو بودیم که گاهی شرکت های بیمه در دنیا با ورشکستگی رو به رو شدند،پس باید بسیار  دقت کرد با توجه به این که اگر با وضعیتی رو به رو شویم که شرکتی ورشکست شود باعث بدبینی مردم شده و جو عدم اطمینان ایجاد می کند و همین موضوع می تواند ضربه جبران ناپذیری را به کار شرکت های بیمه وارد کند.

      وی در پایان گفت:مهم این است که بیمه ها به دنبال مهندسی محصولات جدید بیمه ای باشند مانند بیمه عمر و رشته های دیگر که با استقبال مردم مواجه باشد،هم چنین از جو سنتی فاصله گرفته و به سمت تغییر رو آورده شود،در واقع با توجه به تغییر و تحولات جهان شرکت های بیمه هم در خود تغییر ایجاد کنند.بهبود مستمر در صنعت بیمه بسیار حائز اهمیت است.

      منبع خبر : ریسک نیوز - 
      ذخیره شده توسط : فاطمه فلاح 28 مرداد 1392 ساعت 12:46:06  خوانده شده: 1667  نمایش چاپی