• پژوهشکده خود را برای ارتباط هدفمند با بدنه صنعت بیمه مهیا کند
      دکتر سید احمد قاسمی، رئیس پژوهشکده بیمه در نخستین جلسه عمومی که با کارکنان پژوهشکده بیمه که روز یکشنبه در اتاق فکر این پژوهشکده برگزار شد گفت: پژوهشکده بیمه فرصت ها و ظرفیت های فراوانی برای ارائه خدمات تخصصی و تدوین استانداردها و شاخص های رشد شرکت های بیمه دارد و باید از نقاط قوت آن بهره برد.
      به گزارش روابط عمومی پژوهشکده بیمه؛ رئیس پژوهشکده بر مطالعه وضعیت موجود تاکید کرد و افزود: مطالعه وضعیت و شرایط موجود در بحث بیمه را جزو الویت کاری قرارمی دهیم و بر همین اساس بهترین مدل برای دریافت اطلاعات مدل دلفی است که ما آن را طوفان مغزی و همفکری می نامیم و قصد داریم از ایده ها و نظرات پژوهشگران و کارکنان این پژوهشکده استفاده کنیم.
      دکتر قاسمی نقاط قوت پژوهشکده را مورد تاکید قرار داد و گفت: نخستین و مهم ترین نقطه قوت این پژوهشکده، شما کارکنان و اعضای پرتلاش هستید و در میان شما کارشناسان و مدیران با تجربه و کارآزموده ای وجود دارد که باید برای بهره گیری از این ظرفیت برتوانایی پژوهشکده بیفزاییم تا هر چه بیشتر رشد و تعالی پیدا کنیم.
      وی با اشاره به این که پژوهشکده دارای منابع بسیار خوب و مناسبی است خاطرنشان کرد: پژوهشکده با این منابع می تواند تا حد قابل قبولی پاسخگوی بخش عمده ای از نیاز های مطالعاتی و آموزشی باشد.داشتن مجوز انتشاراتی، وجود گروه های پژوهشی، کتابخانه و ... از دیگر نقاط قوت پژوهشکده بیمه است که باید برای تعالی هر چه بیشتر آنها برنامه ریزی کرد.
      وی در ادامه یادآور شد: فرصت های مناسب و زیادی وجود دارد که می توان از آنها استفاده کرد و این پژوهشکده را در حوزه استراتژیک برای تامین بخش عمده ای از نیازهای پژوهشکده بیمه در حوزه های آموزشی، پژوهشی و تخصصی مهیا ساخت.
      دکتر قاسمی اعلام کرد: فرصت های زیادی هم در جامعه و هم در کشورهای مختلف وجود دارد که می توانیم در آنها ورود کنیم و کارهای مهمی هم در حوزه آموزش و خدمات تخصصی صورت دهیم.
      رئیس پژوهشکده بیمه مطالعه و ارزیابی مسائل بیمه ای خارج از پژوهشکده را بسیار ضروری دانست و گفت: عدم مطالعه در این بخش در واقع جزو ضعف وحتی در مواردی از تهدیدات پژوهشکده بیمه است و این در حالی است که صنعت بیمه انتظار دارد نیازمندی هایش را با حذف ضعف ها و ارتقای قوت ها بر طرف کند.
      وی ادامه داد: صنعت بیمه به دنبال دوره های آموزشی و ابزاری است که باید پژوهشگران این موارد را برای آن مهیا کنند تا با آن ابزار کارآمدی صنعت بیمه بیشتر و موثرتر شود.
      دکتر قاسمی در ادامه بر منابع علمی و تخصصی جهت آموزش حرفه ای تاکید کردو گفت: این عوامل برای تبیین شاخص های علمی صنعت بیمه است و شرکت های بیمه هم به دنبال نرم افزارهای مناسب، مقالات تخصصی، کتب مناسب و ... برای کارایی و افزایش توانایی خود هستند، بر همین اساس باید با تدوین استانداردها و شاخص ها برای رشد شرکت ها و نمایندگی ها تلاش کنیم.
      وی با تاکید بر این که اولویت پژوهشکده باید مطالعات کاربردی باشد افزود: در عین حال به مطالعات بنیادی و توسعه ای اهمیت ویژه ای دارند و باید در این خصوص به جای نهضت ترجمه به تحقیق و تالیف کتب و مقالات بیمه ای رو آورد.
      قاسمی افزود: در حوزه پژوهش باید بر اساس نیاز محوری کار کنیم و توانمندی های کارمندان پژوهشکده خوب هدایت شود زیرا تامین نیارهای صنعت بیمه در حوزه مطالعات کاربردی است. بر همین اساس باید بدانیم کتاب هایی که در این خصوص تالیف و منتشر می شود چقدر مورد مطالعه کارکنان صنعت بیمه قرار می گیرد.
      دکتر قاسمی ازادامه برگزاری جلسات با مدیران عامل شرکت ها ی بیمه خبرداد و گفت: در این جلسات باید دید که مدیران چه انتظاراتی ازپژوهشکده بیمه دارند، در واقع مناسب است مدیریت نگاهی به بیرون و نگاهی هم به فرصت های داخل داشته باشد تا بتواند بر اساس نتیجه به دست آمده از این دوموضوع درست عمل کند.
      دکتر قاسمی ادامه داد: مدیریت باید نقاط قوت خود را به بیرون وصل کند تا از این فرصت ها برای تعالی و رشد صنعت بیمه استفاده شود و شاخص ها و روش هایی را هم مورد توجه قرار دهیم تا بتوانیم میزان ریسک شرکت ها را کاهش دهیم.
      رئیس پژوهشکده بیمه گفت: بهتر است همه کارکنان پژوهشکده بیمه برای ارتباط گرفتن با کل بدنه صنعت بیمه تلاش کنند.
      دکتر قاسمی افزود: مطابق دیدگاه رئیس بیمه مرکزی جمهوری اسلامی ایران ، کتاب های ما در حوزه بیمه باید به زبان های دیگر ترجمه شوند و بر همین اساس مناسب است که اقداماتی هم در داخل کشور داشته باشیم ، مثلا کتاب های تالیف شده را به استان ها بفرستیم و در آنجا مراکز آموزشی دایر کنیم و مدرسان صنعت بیمه را تعیین سطح کنیم . مقالات پژوهشی ما باید جزمنابع درسی در سطح عالی باشنند.
      وی درباره توجه به نیروی انسانی در توسعه صنعت بیمه گفت: معتقدم این نیروی انسانی است که بستر توسعه را ایجاد می کند، مشروط بر این که برای آن برنامه ریزی شود. من معجزه آموزش کارکنان را به چشم دیده ایم، آموزش کارکنان به مثابه نفوذ و رشد بیمه و توسعه فرهنگ بیمه تلقی می شود.
      رئیس پژوهشکده بیمه در پایان افزود: ما تالیف کتاب مرجع و تربیت مدرس را جزو اولویت کارهای خود قرار داده ایم بر همین اساس قصد ما رفتن به سمت بهره وری است نه کسب درآمد. اما در عین حال باید بازار نیازهای پژوهشی صنعت بیمه توسط تمامی پرسنل پژوهشکده شناسایی و درک شود.

      منبع خبر : پژوهشکده بیمه - 
      ذخیره شده توسط : فاطمه فلاح 25 خرداد 1392 ساعت 09:53:46  خوانده شده: 1306  نمایش چاپی