• بیمه شخص ثالث، گره کور صنعت بیمه
      بیش از چهار سال از اجرای آزمایشی قانون اصلاح قانون بیمه شخص ثالث گذشته است، اما این رشته بیمه‌ای کماکان به عنوان گره کور صنعت بیمه شناخته می‌شود.

      بیمه‌آنلاین - حامد هاتف، هادی مشهدی: کتاب «دعاوی خسارت بیمه صدمات شخصی در تصادفات خودرو(نحوه محاسبه و تعیین خسارت)» اثر دنیل جی بالدیگا به ترجمه مهندس شهرام امینی اخیرا از سوی پژوهشکده بیمه منتشر شده است. امینی در گفت‌وگو با بیمه‌آنلاین دلایل ترجمه این کتاب را تشریح می‌کند.

        در زیر عنوان کتاب آمده است: «نحوه محاسبه و تعیین خسارت». کدام نقایص‌ها و کاستی‌ها در نحوه‌ محاسبه و تعیین خسارت در روند تعیین خسارت‌های ناشی از تصادفات ترجمه این کتاب را به ضرورت بدل کرده است؟

        بیش از چهار سال از اجرای آزمایشی قانون اصلاح قانون بیمه شخص ثالث گذشته است، اما این رشته بیمه‌ای کماکان به عنوان گره کور صنعت بیمه شناخته می‌شود. معمولا ً منابعی که در این زمینه وجود دارد و اطلاع رسانی‌های موجود از دیدگاه بیمه‌گر بررسی می‌شود اما خواندن این کتاب درجهت آگاهی ازحقایق و جزئیات تعیین میزان ادعای خسارت بیمه درد و رنج ناشی از صدمات بدنی می‌باشد که با در نظر گرفتن حقوق بیمه‌گذار، راهنمایی هایی را در جهت آگاهی بیشتر برای جلوگیری از هدر رفتن زمان تسویه حساب و تصفیه حساب با بیمه گر را در اختیار او قرار می‌دهد.

        با توجه به این‌که این کتاب ترجمه است، مغایرت‌ها و تفاوت‌هایی که احیانا بین قوانین راهنمایی و رانندگی در کشور ما با کشور مرجع یا قوانین بین‌المللی وجود دارد، در شکل کاربرد آن تاثیر نمی‌گذارد؟ از سوی دیگر، کاستی و نقایص موجود در صنعت بیمه‌ ما به چه میزان کاربردی بودن این کتاب را تحت تاثیر قرار می‌دهد و چگونه؟

        مساله اصلی در این زمینه، داشتن منابعی به جهت مطالعات تطبیقی و آگاهی از قوانین موضوعه در کشورهای پیشرفته است و چون بسیاری از این دست قوانین کم و بیش در کشور ما هم اجرا می‌شود، بنابراین اطلاعات کلی در مورد آن می‌تواند هم به بیمه‌گر و هم به بیمه‌گذار در جهت آشنایی بیشتر در مورد حل و فصل سریع‌تر پرونده‌ها کمک کند.

        در مقدمه کتاب از فرمول "BASE" گفته‌اید. لطفا به اجمال درباره این فرمول و اهمیت آن توضیح دهید.

        فرمول برآورد تعیین خسارت تصادفات خودرویی بالدیگا

      "Baldyga Auto Accident Settlement Evaluation" شامل چهار ارزش اصلی با نا‌مهای: گستره پایین، گستره متوسط، گستره متوسط رو به بالا و گستره بالای ارزش ادعای خسارت است؛" BASE " ادعای خسارت را در موقعیتی قرار می دهد که نه به‌صورت فوری، بلکه بعد از مقداری مذاکره، بالاترین ارزش ادعای خسارت که نهایتاً به‌وسیله شرکت بیمه باید پرداخت شود را در پی خواهد داشت.

        توجه به مباحث کتاب «دعاوی خسارت بیمه صدمات شخصی در تصادفات خودرو» چه تاثیری در تعامل بهتر سه ضلع بیمه‌گذار، شرکت‌های بیمه و راهنمایی و رانندگی خواهد داشت؟

        معمولا این سه ضلع در کشور ما یک مثلث را تشکیل نمی‌دهند. مطالعات میدانی این‌جانب نشان می‌دهد هر کدام از این سه ضلع از دو ضلع دیگر احساس نارضایتی می‌کند که فصل مشترک این نارضایتی‌ها نیز عدم همکاری در رفع و رجوع پرونده است. این مسائل بیشتر متوجه بیمه‌گذار است که به علت عدم آشنایی با قوانین و رویه‌ها باعث می‌شود تا پرونده دیرتر بسته شود. اما با مطالعه این کتاب، بیمه‌گذار می‌تواند با جمع‌آوری مدارک و شواهد به پیشبرد بهتر پرونده کمک نماید و درخواست‌های غیرمنطقی نداشته باشد. از سوی دیگر راهنمایی و رانندگی نیز با استفاده از این کمک به ارائه بهتر گزارش صحنه تصادف می‌پردازد و کارشناس بیمه هم که پیش روی خود بیمه‌گذاری منطقی و کاربلد به همراه گزارش کامل راهنمایی و رانندگی را می‌بیند بهتر و سریع‌تر به حل و فصل پرونده می‌پردازد؛ چرا که نقطه تاریکی برای دوطرف باقی نمی ماند.

      آیا مباحث این کتاب می‌تواند در شرایط فعلی مورد استفاده کارشناسان تعیین خسارت قرار گیرد یا ایده‌ها و راهبردهای آن مستلزم تغییر و تصحیح قوانین بیمه در کشور است؟

        بله! همان‌طور که قبلا اشاره شد، مطالعات تطبیقی همیشه در سراسر جهان کارگشای بسیاری از کارشناسان بوده است.

        این کتاب تا چه حد می‌تواند مخاطب عام را به درک درستی از حقوق خود برساند؟ مخاطب اصلی آن کارشناسان تعیین خسارت هستند یا عامه مردم؟

        مخاطب این کتاب هر دو گروه هستند. این کتاب به آن‌ها کمک می‌کند تا میزان خسارت درد و رنج حاصل از تصادف را به درستی محاسبه کنند و به کارشناسان تعیین خسارت کمک می‌کند تا با آگاهی از حرکت بیمه‌گذاران حرکتی را در جهت رضایت بیمه‌گذار و شرکت بیمه خود انجام دهند.

        نقایص و کمبودهایی که در حوزه تعیین خسارت در تصادفات وجود دارد، بیشتر به کدام یک از این عوامل مربوط هستند: بدنه صنعت بیمه، بسترهای فرهنگی جامعه، قوانین بیمه‌ای یا قوانین راهنمایی و رانندگی؟

        ببیند! این که بخواهیم تقصیر را گردن یک عامل بیندازیم، نهایت بی‌انصافی است. بهتر است برنامه ای جامع با مشارکت نهادهای درگیر مثل سه قوه، صداوسیما و بیمه مرکزی به‌عنوان سیاست‌گذار صنعت بیمه کشور و به نیابت از شرکت‌های بیمه تدوین شود تا حرکتی مشترک و همسو برای این منظور انجام شود.

        آیا تا کنون منبع مکتوب دیگری نیز به‌صورت تالیف یا ترجمه با موضوع رفع نقایص موجود در تعیین خسارت‌های شخصی در تصادفات وجود داشته است؟

        خیر متاسفانه تا کنون منبعی جامع به فارسی برای آن وجود ندارد؛ مطالب ارائه شده بیشتر به‌صورت کلی در مقالات و طرح‌های پژوهشی مطرح شده‌اند.

        تعیین خسارات شخصی در تصادف تا به حال بر اساس چه راهکارها و اصولی صورت می‌گرفته و میزان انعطاف‌پذیری و موفقیت آن‌ها چقدر بوده است؟

        در بیمه‌نامه‌ها به‌صورت پیش فرض این مساله گنجانده نشده است و در صورت درخواست بیمه‌گذار، با در نظر گرفتن شرایطی از سوی بیمه‌گر، بیمه‌نامه شامل آن نیز خواهد شد.

       پیشنهاد می‌شود این کتاب به‌عنوان منبعی برای مطالعات تطبیقی در جهت ارائه راهکارهای بیمه‌ای جبران صدمات شخصی از سوی سیاست‌گذاران صنعت بیمه و در طرح‌های پژوهشی و مقالات علمی از سوی اندیشمندان این حوزه مورد استفاده قرارگیرد.

      منبع خبر : بیمه آنلاین - 
      ذخیره شده توسط : فاطمه فلاح 25 دی 1391 ساعت 17:03:50  خوانده شده: 969  نمایش چاپی