• رابطه نرخ ریالی دیه وقیمت بیمه شخص ثالث
       علی جعفرزاده
      هرساله با افزایش نرخ ریالی دیه متناسب با معیارهای شرعی واقتصادی، صنعت بیمه با سوالات متعددی در این خصوص مواجه می‌شود. با توجه به ویژگی‌های خاص این رشته، سوالات در حوزه وسیعی مطرح بوده و از مسوولان سازمان‌های مرتبط با این رشته تا عامه مردم را شامل می‌شود.


      در این نوشته سعی می‌شود که به ساده ترین شکل به این سوالات پاسخ داده شود تا ابهامات موجود برای اقشار مختلف مردم، بیمه‌گذاران و مسوولان رفع شود. اصولا هر کالا و خدمتی دارای قیمت و نرخ مشخصی بوده و افراد جامعه حتی با فرض اینکه قیمت آن کالا ثابت باشد، اگر بخواهند استفاده بیشتری از آن کالاها داشته باشند، حتما باید پول بیشتری بپردازند. به عنوان مثال فرض کنید قیمت یک لیتر شیر هزارتومان باشد، طبیعتا اگر فردی بخواهد دو کیلو شیر بخرد، با وجود اینکه قیمت شیرثابت است، باید دو هزار تومان بپردازد.
      در صنعت بیمه نیز قیمت خدمات بیمه‌ای با نرخ آن مشخص می‌شود. به عنوان مثال اگر ارزش ساختمانی صد میلیون تومان باشد و به عنوان مثال نرخ یا در حقیقت قیمت خرید بیمه آتش‌سوزی 2/0 درصد باشد، حق بیمه یا درحقیقت کل مبلغی که بیمه‌گذار برای خرید بیمه آتش‌سوزی باید بپردازد دویست هزار تومان خواهد بود. طبیعتا اگر ارزش ساختمان دویست میلیون تومان باشد، حتی اگر نرخ بیمه آتش‌سوزی ثابت نیز باشد برای خرید بیمه آتش سوزی این ساختمان باید چهارصد هزارتومان پرداخت کنیم.
      بنابراین با توجه به توضیحات ارائه شده باید توجه داشته باشیم که در سال جاری قیمت یا در حقیقت نرخ بیمه شخص ثالث همزمان با افزایش نرخ ریالی دیه افزایش نداشته است، ولی از آنجایی که شرکت‌های بیمه مجبورند از این به بعد در صورت فوت یک فرد در تصادفات رانندگی در ماه‌های حرام، به جای شصت میلیون تومان نود میلیون تومان بپردازند، طبیعتا با وجود اینکه نرخ بیمه شخص ثالث ثابت مانده است، مبلغ کل پرداختی یا درحقیقت حق بیمه برای خرید بیمه شخص ثالث افزایش خواهد یافت.
      با توجه به اخبار منتشره با مساعدت مسوولان ذی‌ربط و بیمه مرکزی جمهوری اسلامی ‌ایران دستورالعملی در این خصوص تهیه شده که بر اساس آن شرکت‌های بیمه متعهد شده‌اند به منظور مساعدت به بیمه‌گذاران فعلی، بدون دریافت حق بیمه اضافی تا پایان سال، بیمه‌های شخص ثالث خودرا از شصت میلیون تومان به نود میلیون تومان پوشش دهند. ولی باید توجه داشته باشیم که با توجه به مبلغ جدید دیه اعلام‌شده و در اجرای ماده4 قانون اصلاح قانون بیمه شخص ثالث، شرکت‌های بیمه موظفند از تاریخ 1/8/1390 بیمه‌نامه‌های جدید شخص ثالث را با تعهدات بدنی 900 میلیون ریال (معادل دیه ماه‌های حرام) و تعهدات مالی 5/22 میلیون ریال صادر نمایند. مبنای محاسبه حق ‌بیمه این گروه از بیمه‌نامه‌ها ضوابط مندرج در تعرفه حق‌بیمه مصوب هیات محترم وزیران موضوع ماده 8 قانون مذکور خواهد بود. بیمه شخص ثالث همیشه به عنوان یکی از محورهای اصلی مباحث صنعت بیمه بوده و تغییر وتحولات آن وقت زیادی از صنعت بیمه گرفته است.
      بنابراین با توجه به ویژگی‌ها و حساسیت خاص این رشته، حتما باید به منظور پاسخگویی به سوالات متعدد بیمه‌گذاران این رشته، ضمن اطلاع‌رسانی عمومی، شرکت‌های بیمه موظف شوند که شرایط و نرخ‌های مورد عمل خود را به ساده‌ترین شکل تنظیم و به بیمه‌گذاران خود ارائه کنند.

      منبع خبر : روزنامه دنیای اقتصاد - 
      ذخیره شده توسط : 06 دی 1390 ساعت 16:44:11  خوانده شده: 1190  نمایش چاپی