• هجدهمین جلسه اتاق فکر صنعت بیمه برگزار شد مدیر طرح و برنامه بیمه مرکزی : آیین نامه حمایت از حقوق بیمه گذار تدوین می شود
      هجدهمین جلسه اتاق فکر صنعت بیمه در پژوهشکده بیمه برگزار شد .
      به گزارش روابط عمومی پژوهشکده بیمه حبیب میرزایی ، مدیر طرح و برنامه بیمه مرکزی جمهوری اسلامی ایران در هجدهمین جلسه اتاق فکر صنعت بیمه در رابطه با حمایت از حقوق مصرف‌کننده گفت : یکی از الزامات حمایت از حقوق مصرف کننده این است که در صنعت بیمه به حقوق بیمه‌گذار هم توجه شود و اینکه راه‌کارهایی که با استفاده از تجارب دیگر کشورها برای این امر وجود دارد چه چیزهایی هستند.
      وی در ادامه با تأکید بر ضرورت حمایت از حقوق بیمه‌گذاران افزود : یکی از عواملی که این ضرورت را ایجاب می‌کند فقدان استفاده از دانش خدمات بیمه‌ای است. به ویژه در کشورهای در حال توسعه، نبود دانش استفاده‌ از خدمات بیمه‌ای ایجاب می‌کند که به موضوع حمایت از حقوق بیمه‌گذاران پرداخته شود.
      ایشان با اشاره به اطلاعات نامتقارن بین بیمه‌گر و بیمه‌گذار تصریح کرد : بیمه‌گر اطلاعاتی را در اختیار دارد در مورد پوشش‌های بیمه‌ای که این اطلاعات در مقابل در اختیار بیمه‌گذار قرار نمی‌گیرد و متقابلاً بیمه‌گذار از موضوع بیمه اطلاعاتی را در اختیار دارد که اگر آن را در اختیار بیمه‌گر قرار ندهد آن را در ارزیابی ریسک دچار مشکل می‌کند. دشواری و هزینه‌بر بودن دستیابی به اطلاعات بیمه‌ای برای هر دو طرف ایجاب می‌کند که به این موضوع بیشتر توجه بشود و از طرف دیگر عدم توازن در قدرت، اطلاعات و منابع بین طرفین، یعنی هر یک (بیمه‌گر و بیمه‌گذار) در موضعی‌ قرار دارند که در مقابل دیگری قدرتی دارد،‌یک طرف اطلاعاتی دارد و یکسری منابع را در اختیار دارد که خود این موضوع وهمچنین سوء‌استفاده از قدرت توسط بازیگران مسلط باعث می‌شود که حمایت از حقوق بیمه‌گذاران موضوع بحث قرار بگیرد. در مقابل بیمه‌گذاران، بیمه‌گران دارای قدرتی هستند که امکان سوء‌استفاده از آن قدرت اطلاعاتی، منابع و ... باعث می‌شود که به این موضوع پرداخته شود.
      مدیر طرح و برنامه بیمه مرکزی جمهوری اسلامی ایران گفت : معمولاً معاملات بیمه‌ای به ندرت اتفاق می‌افتد و این به ندرت اتفاق افتادن آنها باعث می‌شود که مردم اطلاعات کافی در مورد شرایط و ویژگی‌های محصولی که خریداری می‌کنند نداشته باشند و در واقع این هم یکی از الزامات توجه به این موضوع است و هزینه‌های ورود و خروج به بازار بیمه بسیار کم است. به عنوان مثال یک نماینده یا کارگزار به راحتی وارد بازار می‌شود و ممکن است به حقوق مصرف‌کننده بیمه یا بیمه‌گذار آسیبی برساند و این از دیگر الزاماتی است که باید به آن توجه شود .
      ایشان در ادامه با تأکید بر اینکه ، اهداف حمایت از حقوق بیمه‌گذاران چیست؟ ابراز داشت : ما معمولاً یکی از اهدافی که در این موضوع دنبال می‌کنیم این است که خسارت به شیوه ارزان، سریع توسط نهاد بیمه‌گر رسیدگی شود و رسیدگی به اختلافات بدون هزینه و به سرعت انجام شود. نکته دیگر محرمانه ‌ماندن اطلاعات بیمه‌گذاران است. یعنی این اطمینان را نهاد نظارت یا مقررات در صنعت بیمه به مشتری بدهد که اطلاعات شخصی و مالی او که برای ارزیابی ریسک در اختیار بیمه گذار قرار می گیرد را محرمانه نگه می‌دارد و به جز در شرایط قانونی آن را افشا نمی‌کند.
      میرزایی شفافیت را یکی دیگر از اهداف حمایت از حقوق بیمه گذار دانست و افزود : منظور از شفافیت این است که اطلاعات کامل و روشن و کافی در اختیار بیمه‌گذار قرار گیرد تا بتواند با مقایسه قیمت، مدت، شرایط و خطرات تصمیم درستی را برای خرید آن محصول یا خدمت در اختیار داشته باشد و هدف دیگر از این موضوع این است که قدرت انتخاب مشتری را ارتقا دهیم یعنی این اطمینان را به مشتری بدهیم که عملکرد منصفانه‌ای را داریم و در واقع محصول را و نحوه پرداخت هزینه آن را به نحو بسیار منصفانه‌ای برای آن تدارک دیده ایم.
      وی در ادامه با اشاره به استاندارد حمایت از حقوق بیمه گذاران که توسط انجمن بین‌المللی ناظران بیمه در جهان منتشر شده است ، گفت : نهاد ناظر باید حداقل الزامات برای موسسات بیمه و واسطه‌‌ها و همچنین موسسات بیمه خارجی در سطح بین‌المللی را برای نحوه برخورد با مصرف‌کننده‌ها تعیین کند و این الزامات شامل ارائه اطلاعات کامل و به موقع مرتبط با مصرف‌کننده ، هم قبل از انعقاد قرارداد هم بعد از آن، تا زمانی که تمام تعهدات مربوط به قرارداد ایفا گردد می‌باشد،‌ در واقع نهاد نظارتی بین‌المللی که نهاد ناظری است که استانداردهای بیمه‌گری را مشخص می‌کند این را به عنوان یک اصل پذیرفته که باید برای حمایت از حقوق بیمه‌گذاران یک چارچوب مشخصی تدوین شود و این چارچوب از ابتدای خرید بیمه‌نامه تا پایان آن یعنی پرداخت خسارت و انقضای بیمه‌نامه را شامل شود .
      این عضو اتاق فکر صنعت بیمه در خصوص اطلاعرسانی در صنعت بیمه گفت : در حال حاضر در کشور ما در بعد اطلاع‌رسانی برای محصولات بیمه‌ای، مقررات مشخصی نداریم و شرکت‌های بیمه معمولاً در عرضه محصولات بسیار نکات کلی و بعضاً شاید خیلی تحریک‌کننده عرضه می‌کنند، در حالی که ممکن است در عالم واقع هیچ قانونی حاکم بر اطلاع‌رسانی وجود نداشته باشد. در بسیاری از کشورها، تکلیف می‌کنند اطلاعات اصلی و اسنادی که مربوط به محصول است حتماً باید به صورت مکتوب همراه بیمه‌نامه در اختیار مشتری قرار گیرد و در برابر محتوای آن شرکت‌های بیمه مسئولند.پس بحث اطلاع‌رسانی رسمی یکی از محورهایی است که به عنوان راهکار باید به آن توجه جدی در چارچوبی که می‌خواهیم تعیین کنیم داشته باشیم.
      از جمله مباحث مطرح شده توسط ایشان ، عملیات فروش بیمه و حفاظت از اطلاعات بیمه گذار بود که در پایان ضمن تأکید بر حقوق بیمه گذار خاطر نشان کرد : بیمه‌گذار حق دارد قانوناً اطلاعاتش محرمانه بماند و باید به این موضوع در مقررات توجه شود. اگر ما بخواهیم راهکارهایمان را جمع‌بندی کنیم این است که ما باید آیین‌نامه حمایت از حقوق بیمه‌گذاران در بازار بیمه را ضمن تدوین ، تصویب و اجرا کنیم.

      منبع خبر : پژوهشکده بیمه - 
      ذخیره شده توسط : 18 خرداد 1390 ساعت 11:11:08  خوانده شده: 1211  نمایش چاپی