• سپرده‌های بانکی تضمین می‌شوند
      مکانیسمی که پس از تاکید جدی در برنامه‌های چهارم و پنجم توسعه برای امنیت داخلی نظام مالی کشور، بالاخره در دستور کار جدی بیمه مرکزی قرار گرفته است. بند «ط» ماده 10 قانون برنامه چهارم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کشور، وزارت امور اقتصادی و دارایی را موظف کرده بود که تا پایان این برنامه اقدامات لازم را برای راه‌اندازی بیمه سپرده‌ها به انجام برساند. این مهم در برنامه پنجم نیز پیگیری شد و ماده 95 قانون برنامه پنجم، بانک مرکزی را مکلف کرد حداکثر تا پایان سال اول این برنامه نسبت به ایجاد صندوق ضمانت سپرده‌ها اقدام کند. هدف این صندوق جلوگیری از بحران و برقراری ثبات مالی است. در ایران تاکنون چنین مکانیزمی تعریف نشده و در واقع سپرده‌های بانکی از حمایت یک صندوق منسجم و نظام‌مند برخوردار نبوده است. تنها ابزارهای حمایت از سپرده‌های بانکی، ماده چهار قانون بانکداری بدون ربا و اخذ سپرده احتیاطی از بانک‌ها از سوی بانک مرکزی است. ماده چهار قانون بانکداری بدون ربا بانک‌ها را مکلف به بازپرداخت اصل سپرده‌های قرض‌الحسنه (پس‌انداز و جاری) کرده و به نظام بانکی اختیار داده اصل سپرده‌های سرمایه‌گذاری مدت‌دار را تعهد یا بیمه کند. براساس این ماده، گرچه بانک‌ها درخصوص سپرده‌های قرض‌الحسنه ملزم به بازپرداخت اصل سپرده شده‌اند اما در خصوص تعهد یا بیمه سپرده‌های سرمایه‌گذاری مدت‌دار مخیر به این اقدام شده‌اند و الزامی وجود ندارد. در چنین شرایطی اگر مشکلی برای بانک‌ها رخ دهد، سپرده‌های سرمایه‌گذاری مدت‌دار ممکن است از این اتفاق تاثیر پذیرند و سپرده‌گذاران از این محل دچار زیان شوند، زیرا گرچه قانون، سپرده‌گذاران را بر سهامداران مقدم می‌داند، اما میزان ذخیره احتیاطی و حتی ذخیره قانونی ممکن است نتواند تمامی سپرده‌ها را پوشش دهد. در همین رابطه رییس کل بیمه مرکزی از ارائه ابلاغیه بیمه مرکزی درخصوص تضمین سپرده‌های بانکی خبر داد و گفت: تضمین سپرده‌های بانکی بزودی در دستور کار راه اندازی قرار می‌گیرد.
      «جواد فرشباف ماهریان» در گفت‌وگو با ایرنا، با اشاره به اینکه بیمه سپرده‌گذاران بانکی دارای دو وجه است، افزود: در صورتی که بحث تضمین مطرح باشد نظام بانکی سپرده‌های مردم را تضمین می‌کند و اگر پوشش بیمه‌ای مطرح شود بیمه‌ها این کار را انجام می‌دهند.
      وی اظهار داشت: بر همین اساس بخشی از بیمه که مربوط به مانده بدهکار یا بیمه کردن تسهیلات بانک‌هاست، با مجوزهایی که به شرکت‌های بیمه ارائه شده آغاز شده و رو به توسعه است.
      رییس کل بیمه مرکزی با بیان اینکه شرکت‌های بیمه‌ای که به نوعی سهام بانکی دارند در اولویت قرار دارند، تصریح کرد: این شرکت‌ها، بیمه تسهیلات‌گیری را برای بانک مورد نظر راه‌اندازی کرده و مسیر پیشرفت را هم ادامه می دهند.
      اجرای آیین‌نامه بیمه زندگی از شش ماه آینده
      رییس‌کل بیمه مرکزی گفت: آیین‌نامه‌های مربوط به بیمه زندگی در بیمه مرکزی بررسی و تصویب شده و اگر در شورای عالی بیمه به تصویب برسد، در شش ماهه دوم سال جاری عملیاتی خواهند شد. فرشباف ماهریان از ارائه یارانه به بیمه‌های زندگی خبر داد و گفت: در صورتی که دولت خواهان گسترش بیمه‌های عمر باشد، به این بیمه نامه‌ها یارانه پرداخت خواهد شد. وی ادامه داد: همچنین اگر دولت هم به دنبال گسترش این نوع بیمه‌ها در کشور باشد، ممکن است در مسیر اجرای کار، یارانه‌ای برای یک مدت محدود به این نوع بیمه نامه اختصاص دهد. رییس کل بیمه مرکزی افزود: توجه به این بازار از طرف برخی از شرکت‌های بیمه بسیار مناسب بوده و این شرکت‌ها توانستند بیش از 50 درصد فروش خود را در زمینه بیمه‌های زندگی داشته باشند.
      اعمال سوابق رانندگی در تخفیف نرخ بیمه شخص ثالث
      از سوی دیگر آیین‌نامه بیمه شخص ثالث در نهایت پس از دو سال انتظار روز گذشته مورد تصویب هیات وزیران قرار گرفت که به موجب آن شرکت‌های بیمه موظف شده‌اند علاوه بر رعایت تعرفه‌های مربوطه، سوابق رانندگان را نیز در صدور بیمه نامه لحاظ کنند به این صورت که مطابق یکی از بند‌های این آیین‌نامه شرکت‌های بیمه موظفند هنگام صدور بیمه‌نامه، ‌به ازای هر بار تخلف حادثه‌ساز وسیله‌نقلیه که طبق اعلام پلیس راهنمایی و رانندگی در دوره یکساله قبل از صدور بیمه نامه صورت گرفته باشد، دو درصد و در مجموع شانزده در صد به حق بیمه مربوط اضافه کند. رییس‌کل بیمه مرکزی در گفت‌وگو با فارس در این خصوص گفت: بیمه مرکزی پیش از تصویب این آیین‌نامه تمام اقدامات لازم را برای اجرای هر چه بهتر این مصوبه انجام داده است به این صورت که این نهاد بیمه‌‌ای بانک اطلاعات آیین‌نامه مربوطه را فراهم کرده تا به محض تصویب، شرکت‌های بیمه بتوانند سوابق رانندگان را نیز در زمان صدور بیمه نامه مد نظر قرار دهند. به گفته وی با تصویب آیین‌نامه بیمه شخص ثالث اگر رانندگان پرریسک اتومبیل خود را تعویض هم کنند در صدور بیمه نامه بعدی علاوه بر پرداخت خسارت بالا حتی حق بیمه بیشتری نیز باید پرداخت کنند.
      فرشباف خاطرنشان کرد: مطابق آیین‌نامه فوق مشتریان کم ریسک از جانب شرکت‌های بیمه از تخفیف‌های مناسبی حتی تا سقف 50 درصد نیز برخوردار خواهند شد که این امر در جلوگیری از تضییع حقوق بیمه‌گذاران نقش بسیار موثری را ایفا می‌کند. جواد فرشباف ماهریان با بیان این مطلب که صنعت بیمه به کمک ارگان‌ و نهادهای تخصصی خود به دنبال توسعه فعالیت‌های حرفه‌ای در سطح کشور است، اظهار کرد: شرکت‌های بیمه و نمایندگان آنها به عنوان فروشنده بیمه‌نامه و کارگزاران که رابط بیمه‌گر و بیمه‌گذار محسوب می‌شوند به نوعی در چارچوب نهاد‌های مذکور قرار می‌گیرند.
      وی در ادامه به ارزیابان خسارت به عنوان یک واحد تخصصی بیمه‌ در کشور اشاره کرد و افزود: در تمام دنیا ارزیابان خسارت به صورت مستقل به فعالیت مشغول هستند در حالی که به علت نبود سیستم ارزیابی در داخل کشور، شرکت‌های بیمه که فروشنده بیمه‌نامه هستند به اجبار این فعالیت را نیز انجام می‌دهند. رییس‌کل بیمه مرکزی ضمن اشاره به اینکه با استقرار نهاد مستقل ارزیابی خسارت در کشور لزومی به فعالیت‌ شرکت‌های بیمه در این حوزه نخواهد بود، افزود: بیمه مرکزی برای دستیابی به هدف مذکور و ایجاد واحد‌های ارزیابی مستقل حدود 2 سال است که مطالعات لازم و مقایسه‌ای مفیدی را با سایر کشورهای دنیا انجام داده است به صورتی که امیدواریم طرح فوق در اوایل مهرماه به مرحله اجرای نهایی برسد. فرشباف ضمن تاکید براینکه بیمه مرکزی در طول چند ماه باقی مانده به اجرای این طرح، درصدد نهادینه‌سازی حرفه‌ای در سطح فعالیت‌های بیمه‌ای است، گفت: با تصویب شورای عالی بیمه ارزیابان مستقل خسارت از مهرماه کار خود را آغاز و هیچ شرکت بیمه‌ای اجازه ورود به این حوزه را نخواهد داشت. البته در صورت عدم استقرار مقدمات لازم تا زمان مقرر، فعالیت ارزیابان خسارت شرکت‌های بیمه منوط به دریافت تایید صلاحیت بیمه مرکزی برای کارکنان آنها خواهد بود.
      حاکمیت مدیریت ریسک بیمه مرکزی در بازار بدون تعرفه
      فرشباف همچنین با اشاره به اینکه بیمه مرکزی در سال جاری به دنبال حاکمیت مدیریت فعالیت شرکت‌های بیمه و ارزیابی بازار بدون تعرفه است، افزود: این نهاد بیمه‌ای درصدد است با بررسی مدیریت ریسک، مدیریت حسابرسی داخلی، ارزیابی حاکمیت شرکت‌های بیمه توسط هیات‌مدیره و تخمین به‌کارگیری متخصصین آکچوئری در شرایط بازار بدون تعرفه، عملکرد آنها را در روند آزاد سازی تعرفه رشته‌های بیمه‌ای مورد ارزیابی قرار دهد. به گفته وی، در مسیر آزاد سازی تعرفه‌ها تعیین نرخ رشته‌های بیمه‌ای بر عهده هیأت مدیره شرکت‌های بیمه و تایید بیمه مرکزی است، البته با این وجود امسال به دنبال تقویت نظارت خود بر چگونگی فعالیت شرکت‌های بیمه در تمام رشته‌های بیمه‌ای هستیم.
      شرکت‌های جدید بیمه‌ای در راه است
      این مقام مسوول بیمه مرکزی از ورود چند شرکت بیمه‌ای جدید در سال جاری خبر داد و گفت: در حال حاضر تقاضای ورود 12 شرکت بیمه‌ای در حال بررسی است که امیدواریم با دستیابی به سرمایه‌های لازم و تایید صلاحیت آنها شاهد حضور 4 شرکت بیمه‌ای در سطح کشور باشیم.

      منبع خبر : روزنامه دنیای اقتصاد - 
      ذخیره شده توسط : 24 اردیبهشت 1390 ساعت 14:06:31  خوانده شده: 1266  نمایش چاپی