• صنعتی به نام بیمه و موضوعی به نام خلاقیت
      صنعت بیمه در سال های اخیر در حالی بسیار رقابتی شده است که میدان بازی در آن نیز محدود است.

      به طور کل می توان گفت که نبود فضای کافی برای استفاده از فضای رقابتی در صنعت بیمه، بخش تاریک این صنعت است؛ جایی که نرخ ها در آن یکسان هستند و افراد از فرصت های برابر برای دستیابی به شرکت های بیمه برخوردارند.
      زمانی که فردی قصد دارد نمایندگی بیمه جدید تاسیس کند و یا فعالیتش را گسترش دهد، با این پرسش سخت و پیچیده مواجه می شود که "چگونه می تواند تجارتش را از رقابت ها دور نگه دارد." بیمه برای شرکت های که در این مسیر موفق عمل می کنند، بسیار پرسود و پرحاشیه است. اما اولویت نخست، آن است که بدانیم چگونه در این بازار پر رقابت و اشباع شده خلاقانه فعالیت کنیم.

      به باور کارشناسان، شرکت ها برای انطباق با نیازها و شرایط روز باید به طور مداوم راهی برای توسعه محصولات و خدمات خود از طریق خلاقیت و نوآوری جست و جو کند. این موضوع نقش بسیار مهمی در صنعت بیمه دارد چرا که رقابت در آن به میزان قابل توجهی بالا است. سازمان ها اکنون به شدت با محیط های پویا و در حال تغییر مواجه اند. بنابراین برای تداوم بقاء و پویایی خود مجبورند که خود را با تغییرات محیطی سازگار کنند.

      در عصر حاضر سازمان هایی موفق و کارآمدند که علاوه بر هماهنگی با تحولات جامعه امروزی بتوانند مسیر تغییرات و دگرگونی ها را نیز در آینده پیش بینی کنند و از این تغییرات برای ایجاد تحولات مطلوب به منظور ساختن آینده ای مفید بهره ببرند.

      به اعتقاد کارشناسان، بهترین و خلاقانه ترین راه استفاده از خود تغییرات است. نوآوری های مختلف به شیوه های متفاوتی بر بنگاه ها اثر می گذارد و فرد یا گروهی که مسئول یافتن یک پاسخ راهبردی به نوآوری موجود است باید ماهیت نوآوری و تاثیرات آن را بر بنگاه خود نیز درک کند.

      امروزه با گسترش رقابت و زیاد شدن شرکت های بیمه بیش از گذشته باور می‌ کنیم که فروش محصولاتی نظیر بیمه‌ عمر بیش از آنکه فعالیتی واکنشی باشند، فعالیتی کُنشی است؛ به عبارتی نمی ‌توانیم بشینیم تا مشتری به سراغ ما بیاید، چرا که این رفتار فقط در هنگام اجبار از سوی مشتری اتفاق می ‌افتد. به همین دلیل فروشندگان حرفه‌ ای بیمه در هر فرصتی به دنبال مشتریان بالقوه هستند تا بتوانند آن ها را با مزایا و فواید فراوان بیمه آشنا کنند.

      از طرفی نقش فروشنده در فروش بیمه بسیار مهم است، چون این محصول جزء اقلام ناخواسته بوده و فروشنده می ‌بایست آنقدر حرفه ‌ای باشد که بتواند فردی را که نمی‌ داند به بیمه نیاز دارد، چنان شیفته و علاقمند به خرید کند که با میل و رغبت به صحبت های او گوش داده به سؤالات او پاسخ دهد و در نهایت پیشنهاد او را قبول کرده و بیمه ‌نامه را امضاء کند.

      چند سال گذشته من با یک نماینده بیمه برخورد کردم که تمام فعالیتش به بازار هند معطوف و توانسته بود میلیون ها دلار از محصولاتش در بخش های مختلف مانند اتومبیل و عمر را به صاحبان املاک بفروشد. تمامی فعالیت ها در این نمایندگی به دو زبان هندی و انگلیسی ارائه می شود و دفتر آن تنها چند بلوک با فروشگاه اصلی موادغذایی در آسیا فاصله داشت. انتخاب چنین مکانی، دلیل اصلی موفقیت این شرکت هندی بود.

      مورد دیگری نیز برای من جالب بود. ما در شرکت مان (والنتیر کارت) متوجه شدیم که دانشجویان در سراسر جهان در هنگام سفر به دنبال تخفیف هستند اما این مسئله مورد توجه قرار نمی گیرد؛ از همین رو ما بیمه سفری ارائه کردیم که در آن تخفیف های ویژه ای درنظر گرفته شده بود. با این روش در طول پنج سال گذشته ما بازار پرسودی را در دست گرفتیم و همچنان از منافع آن بهره می بریم.

      کلید پیروزی در هر دو شرکت، خلاقیت است و خلاقیت در محیط های تجاری به دو شاخه اصلی تقسیم می شود؛ ابتکار و مدرن سازی و پیشرفت. تنها برای چند لحظه به شاخه دوم فکر کنید. خلاقیت می تواند در نوسازی و توسعه آنچه در حال حاضر وجود دارد، نیز خلاصه شود. اما فعالان در صنعت بیمه با پاسخ به چند پرسش اساسی می توانند راهکارهای جدیدی برای خود بیابند؛ چطور می توان این صنعت را به منظور خدمت به مشتریان مدرن و به روزرسانی کرد؟ و یا چگونه می توان منافع و مزایایی بهتری را در اختیار مشتریان قرار داد؟

      یافتن پاسخ های عملی و مملوس به این دو پرسش، کلید اصلی برای خلاقیت در محصولات بیمه ای است. پس اگر شما در اندیشه راه اندازی نمایندگی هستند و به افزایش فروش و توسعه بازارهای جدید فکر می کنید، بهتر از قبل از ورود به بازارهای جدید ایده های بکر و خلاقانه را بسط دهید.

      فهمیدن پویایی و جمعیت شناسی شهرها و مناطق و درک درست از تغییرات مداوم در کنار شناخت درست رفتارهای اجتماعی و فهمیدن انتظارات در نسل های مختلف می تواند به پیشبرد اهدافتان کمک شایانی بکند.

      احتیاج به خلاقیت در تمامی صنایع معروف و رقابتی بسیار باهمیت است. اگر شما جزو فعالان در صنعت بیمه هستید، بهتر است به ارائه راهکارهای خلاقانه بیشتر فکر کنید چراکه تنها از این طریق می توانید شرکت و یا نمایندگی خود را از دیگر فعالیت ها متمایز کنید.

      منبع خبر : خبرگزاری بینا - 
      ذخیره شده توسط : فاطمه فلاح 10 اسفند 1392 ساعت 16:21:23  خوانده شده: 1589  نمایش چاپی